Czwartek,  26 kwietnia 2018 r.
Strona główna » Kącik kulinarny
imieniny:  Marii, Marzeny, Ryszarda
» Pasty z awokado
» Pasty wegańskie - zdrowe i smaczne
» Pizza na różne okazje i sposoby
» W trosce o małe brzuszki...
» Makarony - dlaczego są zdrowe?
» Czas na małe co nieco
» Niech żyją zupy!
» Zupy mleczne na mleku modyfikowanym
» Świat pulpecików, klopsików z mięsa mielonego
» Pasty do pieczywa
» Dynia
» Naleśniki - podbity świat
» Desery
» Sezon na szparagi
» Zdrowe i pyszne zapiekanki dla całej rodziny


Pasty z awokado


 

   W tym roku jadłospis naszych dzieci wzbogacimy o pasty z owocu awokado. Jest on bogaty w tłuszcze nienasycone, zawiera witaminę C, B6, E, beta-karoten, luteinę, potas. Zamiast masła do pieczywa można użyć awokado łączone z różnymi dodatkami, tworząc smaczne pasty. Oto kilka przepisów:

 

Pasta z awokado i jajka.

1 owoc awokado, 2 gotowane jajka, koperek, ½ cytryny, sól, pieprz, łyżka majonezu.

Owoc obieramy, usuwamy pestkę. Wydrążony miąższ ugniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Dodajemy pokrojone drobniutko jajka, koperek, przyprawy i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy.

 



Pasta z awokado, jajka i suszonych pomidorów.

Awokado, 2 gotowane jajka, kilka suszonych pomidorów, cytryna, czosnek, sól, pieprz, jogurt.

Do przygotowanego miąższu, skropionego sokiem z cytryny dodajemy posiekane pomidory, rozgnieciony ząbek czosnku, przyprawiamy do smaku i łączymy z jogurtem. Dokładnie mieszamy lub blendujemy.




   Pasty z miąższem z owocu awokado można przyrządzać również z szynką, żółtym serem, twarogiem, rybą (tuńczyk, łosoś, makrela), pieczonym kurczakiem, co nam fantazja podpowie. Pamiętać tylko trzeba, aby awokado zawsze skropić sokiem z cytryny.

   Mam nadzieję, że nasze dzieci polubią smak tego zdrowego owocu.

 

Smacznego!

Szefowa kuchni - E. Sachar


Autor: Admin Admin

Ostatnia Aktualizacja: 2018-04-23 13:02:13