
W tym roku jadłospis naszych dzieci wzbogacimy o pasty z owocu awokado. Jest on bogaty w tłuszcze nienasycone, zawiera witaminę C, B6, E, beta-karoten, luteinę, potas. Zamiast masła do pieczywa można użyć awokado łączone z różnymi dodatkami, tworząc smaczne pasty. Oto kilka przepisów:
Pasta z awokado i jajka.
1 owoc awokado, 2 gotowane jajka, koperek, ½ cytryny, sól, pieprz, łyżka majonezu.
Owoc obieramy, usuwamy pestkę. Wydrążony miąższ ugniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Dodajemy pokrojone drobniutko jajka, koperek, przyprawy i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy.

Pasta z awokado, jajka i suszonych pomidorów.
Awokado, 2 gotowane jajka, kilka suszonych pomidorów, cytryna, czosnek, sól, pieprz, jogurt.
Do przygotowanego miąższu, skropionego sokiem z cytryny dodajemy posiekane pomidory, rozgnieciony ząbek czosnku, przyprawiamy do smaku i łączymy z jogurtem. Dokładnie mieszamy lub blendujemy.

Pasty z miąższem z owocu awokado można przyrządzać również z szynką, żółtym serem, twarogiem, rybą (tuńczyk, łosoś, makrela), pieczonym kurczakiem, co nam fantazja podpowie. Pamiętać tylko trzeba, aby awokado zawsze skropić sokiem z cytryny.
Mam nadzieję, że nasze dzieci polubią smak tego zdrowego owocu.
Smacznego!
Szefowa kuchni - E. Sachar