Sprawozdanie - grudzień 2018.

Wszystkie dzieci Mikołaja kochają, wszystkie dzieci na niego czekają...”

W naszym żłobku dzieci nie mają wątpliwości co do istnienia świętego Mikołaja. Jak co roku przychodzi do nas z wizytą i obdarowuje dzieci prezentami.

Ale za nim powitaliśmy Świętego nauczyliśmy się nowej piosenki „Mikołaj jedzie”. Mikołaj „gapa” zgubił saneczki i jechał samochodem, leciał samolotem. Treść piosenki posłużyła nam do jej zilustrowania.

1 2

Wspólnie opowiadaliśmy historyjkę obrazkową „Wizyta św. Mikołaja”. Układaliśmy obrazki według kolejności.

3 4

Przypomnieliśmy sobie wygląd Mikołaja i jego zwyczaje.

A na zajęciach plastycznych kolorowaliśmy czerwoną kredką worek na prezenty, a następnie naklejaliśmy zabawki wycięte z kolorowych gazet.

6 7

Nie zabrakło rozmów o prezentach od Mikołaja. Na podstawie ilustracji częściowo zasłoniętych rozpoznawaliśmy ukryte zabawki.

8 9

Układaliśmy dwuelementowe puzzle przedstawiające zabawki. Doskonaliliśmy swą spostrzegawczość, pamięć i wyobraźnię.

10 11

Układaliśmy także obrazki zabawek w pary.

12 13

W zabawie „Prezenty” - segregowaliśmy prezenty ze względu na wielkość: małe – duże. Określaliśmy ich barwę.

14 15b

Określaliśmy również położenie prezentu w przestrzeni: na stole, w koszyku, obok samochodu.

15a 15b

15c

W zabawie „Czarodziejski worek” rozpoznawaliśmy po dotyku ukryte w nim zabawki.. Przypomnieliśmy sobie ich barwę oraz przeznaczenie. Tworzyliśmy zbiory trzyelementowe.

16 17

Wreszcie nadszedł najweselszy, najbardziej oczekiwany dzień 6 grudnia – Mikołaj. Już od samego rana witał dzieci przed żłobkiem. Na cześć Mikołaja każdy z nas włożył na głowę charakterystyczną czerwoną czapkę, było bardzo mikołajkowo.

19 20

Kiedy rozległ się głośny dzwonek wiedzieliśmy, że to idzie Mikołaj.

Następnie z rąk świętego otrzymaliśmy prezenty.

22 23

Wszystkie niespodzianki nam się podobały.

24 25

Obiecaliśmy Mikołajowi, że będziemy dbać o zabawki: )

Nie zabrakło pamiątkowych zdjęć z Mikołajem.

26 27

W tym szczególnym dniu obchodził imieniny nasz kolega MIKOŁAJ.

Wiewiórki same zrobiły bombki, które później powiesiliśmy na choince przed naszym żłobkiem.

29 30

31 32

Oglądając historyjkę obrazkową dowiedzieliśmy się, w jaki sposób choinka trafia do naszych domów.

33 34

Wspólne ubieranie choinki w naszej sali oraz zabawy w kole przy piosenkach o tematyce bożonarodzeniowej wprawiło nas w nastrój świąteczny, wszystkim bardzo się podobało.

35 36

37 38

Segregowaliśmy bombki według kolorów, a przy okazji rozmawialiśmy o tym, że są bardzo delikatne i kruche.

41 42

Dowiedzieliśmy się, że choinka może być sztuczna albo prawdziwa i szukaliśmy czym to się różni.

43 44

„Świąteczne kartki” sami wykonaliśmy z gotowych elementów i podarowaliśmy je naszym bliskim.

45 46

47 48

Tydzień poprzedzający święta rozpoczęliśmy od zajęć, na których Pani pokazała nam kilka potraw wigilijnych, opowiedziała jak i z czego je przyrządzamy i każdy z nas opowiadał czy właśnie takie danie znajdą się na naszym wigilijnym stole.

50 51

52 53

54 55

Kiedy już poznaliśmy potrawy wigilijne przyszedł czas na…wigilię. Pani starała się jak najbardziej odtworzyć nam prawdziwy wigilijny stół, uczyliśmy się zachowania przy stole.

56 57

58 59

60 62

Dowiedzieliśmy się, że przy wigilijnym stole zawsze powinniśmy przed kolacją podzielić się opłatkiem i złożyć sobie wzajemnie życzenia ale  zostawić jedno wolne miejsce, dla znużonego wędrowca lub osoby,  którą bardzo mocno kochamy ale jest daleko i nie może być z nami na święta. Jednak wiemy już, że wtedy możemy do kogoś zadzwonić z życzeniami, wysłać list lub napisać e- meila ;)

63 64

65 66

70 73

Staraliśmy się sobie również przypomnieć jak ubierać choinkę, powtarzaliśmy pojęcia nad, pod, obok, nisko, wysoko. Było bardzo śmiesznie i wesoło.

74 75

76 78

80 79

Pod koniec tego wesołego tygodnia obchodziliśmy w naszym  żłobku Dzień Anioła. Wszyscy przyszliśmy ubrani na biało, oglądaliśmy Jasełka a Pani opowiedziała nam o aniołkach.

81 82

83 84

Na pamiątkę naszych tygodniowych zajęć każdy z nas wykonał śliczną choinkę odbitej z rączki, którą zabraliśmy do domku.