Sprawozdanie październik 2021.

DARY JESIENI

W tym tygodniu zapoznaliśmy się z jesienią i jej darami. Oglądaliśmy kolorowe obrazki przedstawiające dary jesieni. Zapoznaliśmy się  z kasztanami i szyszkami, które każdy z nas mógł wziąć do ręki i obejrzeć z bliska. Później wybraliśmy się do lasu na grzybobranie. Następnie zebrane grzybki segregowaliśmy na jadalne i trujące. Wszyscy doskonale poradziliśmy sobie z tym zadaniem.

1 2

3 4

Kolejną zabawą, w której wzięliśmy udział była zabawa z wykorzystaniem chusty animacyjnej. Naszym zadanie było poruszanie chustą wolno-szybko tak aby znajdujące się na niej liście nie spadły. Następnie chowaliśmy się pod chustą przed silnym wiatrem.

5 6

Na poszukiwanie jesiennych liści wybraliśmy się na spacer po naszym żłobkowym podwórku. Pogoda była piękna i chętnie korzystaliśmy z jej uroku. Udało nam się zebrać mnóstwo pięknych i kolorowych liści. Zebrane na spacerze liście posłużyły nam do kolejnej zabawy jaką było zdmuchiwanie liści ze stolika.

7 8

Następnie segregowaliśmy jesienne liście ze względu na kolor, a z kasztanów układaliśmy różne wzory i figury.

11 12

Na kolejnym jesiennym spacerze sadziliśmy sadzonki drzew, z których mamy nadzieję wyrosną kiedyś potężne drzewa. Na koniec zabaw z darami jesieni wykonaliśmy prace plastyczną „Jesienny liść”, który wyklejaliśmy skrawkami bibuły w jesiennych kolorach.

13 14

15 16

WIEWIÓRECZKA

Poznaliśmy zwyczaje wiewiórek gdzie mieszka co lubi jeść . Przy pomocy kolorowych ilustracji oraz historyjce obrazkowej  dowiedzieliśmy się  jak wygląda. Posegregowaliśmy  również  przysmaki naszej wiewiórki.

17 19

22 23

Określaliśmy położenie wiewiórki w przestrzeni –na, pod ,obok ,z tyłu, z przodu. Były również zabawy w kole „Za kogo schowała się nasza ruda przyjaciółka”.

24 25

27 28

Ćwiczenia pęsetkowe  rozwijają naszą motorykę małą oraz ćwiczą naszą cierpliwość dlatego bardzo je lubimy.

29 30

31 32

Przyszedł czas na zabawy ruchowe „Tor przeszkód ”  oraz ćwiczenia oddechowe, która łódeczka z łupiny orzecha popłynie najdalej.

33 34

35 36

Świetnie bawiliśmy się na zajęciach rytmiczno-tanecznych  prowadzonych przez panią instruktor z „KRAINY  TAŃCA”. Dziękujemy.

38 39

Praca plastyczna „Ruda wiewióreczka”

40 41

W naszym ogródeczku posadziliśmy cebulki kwiatków i nie możemy się już doczekać kiedy zakwitną i będzie pięknie.

42 43

Na jesiennym spacerze spotkaliśmy jeżyka Kolczatka.

Poznaliśmy jego budowę, zwyczaje i sposób odżywiania.

Segregowaliśmy jeżyki ze względu na wielkość: małe – duże.

4 5

Nauczyliśmy się nowej zabawy „Na dywanie siedzi jeż”, w której jeżyk wymyślał różne ćwiczenia ruchowe.

6 7

Z uwagą wysłuchaliśmy opowiadania „Jak Kolczatek szukał na zimę mieszkania”. Teraz wiemy gdzie i w czym zasypia jeżyk na zimę. Opowiadanie było inspiracją do zbudowania naszemu jeżykowi domku z jesiennych liści.

8 9

Były zawody „Kto szybciej poturla jeżykowi jabłuszko”.

11 12

Nie zabrakło wesołych tańców jeża z wiewiórką przy jesiennych piosenkach oraz inscenizowanej zabawy przy piosence     „A w ogrodzie jeżyk śpi”.

13 14

Kolejna zabawa „Zanieś jeżykowi listek i jabłuszko”. Przyporządkowywaliśmy jeżom wielkość listka i jabłuszka.

15 16

Doskonaliliśmy spostrzegawczość oraz sprawność naszych rączek układając puzzle z motywem jeża.

17 18

Pani Renia zapoznała nas z bajeczką „Jeż i szczotki”, z której dowiedzieliśmy się jak Kolczatek szykował się na urodziny do zajączka i szukał szczotki, żeby uczesać swoje kolce.

W zabawie sensorycznej z elementem dotyku i wzroku „Szczotki” poznaliśmy ich rodzaje oraz przeznaczenie. To szczotki do: mycia zębów, rąk, włosów, czyszczenia dywanów, butów oraz do zamiatania podłogi. Tak jak jeż są kłujące.

20 21

Super zabawą był klamerkowy jeż. W zabawie doskonaliliśmy chwyt pensetkowy, małą motorykę oraz utrwalaliśmy kolory.

23 24

Nasza praca to jeżyk z gruszki i wykałaczek.

25 26

zapraszamy do obejrzenia zdjęć z naszych zajęć sensorycznych.

1 4

11 17