Jadłospis 28.04.2025 - 09.05.2025.

 Jadłospis

DATA

ŚNIADANIA

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

28.04.25

Płatki orkiszowe na mleku.

Bagietka z wiórkami żółtego sera, słupki ogórka kiszonego.

 Jabłko, herbatka ziołowa/woda mineralna.

Zupa jarzynowa z groszkiem zielonym.

Kotleciki z kaczki w sosie własnym, szpinak duszony ze słonecznikiem prażonym.

Kompot z aronii.

Kaszka kukurydziana z musem z ananasa.

Alergeny

1,7

1,7,9

1,7

Wtorek

29.04.25

Owsianka na mleku z suszoną morelą.

Chleb Heros z szynką gotowaną.

Banan, miodownik/woda mineralna.

Zupa gołąbkowa z ryżem.

Naleśniki z powidłami śliwkowymi.

Woda mineralna.

Kisiel truskawkowy

(wyrób własny), bułka cynamonka.

Alergeny

1,7

1,7,9

1,7

     Środa

30.04.25

Kluski lane na mleku.

Chleb Jaglany z „nutellą”z marchewki

(wyrób własny).                                      Gruszka, herbatka miętowa/woda mineralna.

Zupa z cukinii z ziemniakami.

Łazanki z mięsem i kiszoną kapustą/z warzywami*.

Kompot wieloowocowy.

Chleb Toskański z pastą jajeczną i szczypiorkiem,

Herbatka z cytryną.

Alergeny

1,7

1,9

1,7,3

Czwartek

01.05.25

 

             ŚWIĘTO PRACY

 

Alergeny

 

 

 

Piątek

02.05.25

 

 

  ŻŁOBEK NIECZYNNY

 

 

Alergeny

 

 

 

Poniedziałek

05.05.25

Płatki żytnie na mleku.

Chleb Rodzinny z masłem i miodem.

Brzoskwinie, herbatka rumiankowa/woda mineralna.

Rosół z makaronem.

Potrawka z kurczaka z włoszczyzną, kasza jęczmienna.

Kompot wieloowocowy.

 

Kisiel wiśniowy, chałka rodzynkowa.

Alergeny

1,7

1,9

1

Wtorek

06.05.25

Zacierka na mleku.

Chleb Kukurydziany z twarożkiem owocowym(wyrób własny).

Banan, herbatka z lipy/woda mineralna.

Zupa gulaszowa z pomidorami.

Ryż z jabłkiem i sosem wanilinowym.

Woda mineralna.

Krem z kaszy manny z musem z malin.

Alergeny

1,7

1,7,9

1,7

Środa

07.05.25

Płatki orkiszowe na mleku.

Bułka zwykła z pieczonym kurczakiem w ziołach(wyrób własny).

Jabłko, napój z porzeczki czerwonej/woda mineralna.

Zupa wiosenna z kalarepką.

Jajko w sosie koperkowym, ziemniaki puree, mizeria z jogurtem naturalnym.

 Kompot z agrestu.

 

Budyń wanilinowy na mleku, herbatniki kruche.

Alergeny

1,7

1,7,9,3

1,7

Czwartek

08.05.25

Owsianka na mleku.

Chleb Baltonowski z pastą z ciecierzycy i miodu(wyrób własny).

Banan, woda mineralna.

Barszcz czerwony z serem feta.

Kaszotto z mięsem z indyka i warzywami, słupki ogórka kiszonego.

Kompot z porzeczki czerwonej.

 

Ziemniaczki pieczone w ziołach, maślanka, jabłko.

Alergeny

1,7

1,9

7

Piątek

09.05.25

Kaszka kukurydziana na mleku.

Chleb Jaglany z masłem pietruszkowym, jajecznica, plasterki rzodkiewki.

Gruszka, herbatka z melisy/woda mineralna

                        Zupa cytrynowa.

Ryba duszona w sosie szczypiorkowym, ziemniaki puree, jarzynka z kalarepki.

Kompot śliwkowy.

Ciasto „murzynek”(wyrób własny), mleko/legumina*.

Alergeny

1,7,3

1,7,9,4

1,7

*dot.najmłodszej grupy                                                                                                      Zastrzega się zmiany w jadłospisie

Chleb „Babuni” - chleb pszennyi na zakwasie z siemieniem lnianym

Chleb „Rodzinny” – chleb pszenno-żytni, z siemieniem lnianym, sezamem, słonecznikiem

Chleb „Heros” – chleb pszenno-żytni, z otrębami, siemieniem lnianym, ziarnami słonecznika

Chleb kukurydziany – chleb pszenny, z dodatkiem mąki kukurydzianej i ryżowej, z ziarnami słonecznika

Bułka IG – obniżony indeks glikemiczny, 100% pszenny, ze słonecznikiem, siemieniem lnianym, otrębami, pestkami dyni