Jadłospis 27.10.2025 - 07.11.2025.

                                                               

             

                                      

DATA

ŚNIADANIA

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

27.10.25

Płatki orkiszowe na mleku.

Chleb Baltonowski z masłem wiórkami sera żółtego/z pastą jajeczną*.

Jabłko, herbatka owoce leśne/ woda mineralna.

Rosół z makaronem.

Kaszotto z mięsem i warzywami.

 Kompot porzeczkowy.

Budyń czekoladowy/ wanilinowy* z musem z ananasa, chrupki kukurydziane, gruszka.

Alergeny

1,3,7

1,7,9

1,7

Wtorek

28.10.25

Kaszka kukurydziana na mleku.

Bułka IG z polędwicą, słupki kalarepy.

Melon, herbatka z pokrzywy/ woda mineralna.

Zupa z soczewicy z ryżem.

Placuszki z cukinii z sosem śmietanowym z koperkiem.

Woda mineralna.

Zupa „nic” na mleku, bagietka z masłem, banan.

Alergeny

1,7

1,7,9

1,7

     Środa

29.10.25

Płatki ryżowe na mleku.

Chleb Babuni z „nutellą’ z marchewki

(wyrób własny).

Banan, woda mineralna.

Krupnik z kaszą jęczmienną.

Kotleciki mielone z łopatki, ziemniaki z koperkiem, mizeria ze śmietaną.

Kompot z agrestu.

Chleb Toskański z masłem ziołowym, jajko faszerowane makrelą/kaszka malinowa*, herbatka* z cytryną, jabłko.

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,3,4,7

Czwartek

30.10.25

Kluski lane na mleku.

Chleb Heros z pastą z awokado i brzoskwiń

 (wyrób własny).

Gruszka, miodownik/ woda mineralna*.

Barszczyk czerwony z ziemniakami.

Schab w sosie własnym, ryż na sypko,

marchewka gotowana.

Woda mineralna.

Owsianka na mleku z bakaliami, banan.

Alergeny

1,7

1,7,9

7

Piątek

31.10.25

Kaszka manna na mleku.

Chleb Jaglany z humusem z ciecierzycy (wyrób własny), paseczki papryki czerwonej.

Kiwi/deserek bobovita*, herbatka miętowa/ woda mineralna.

Krem z dyni.

Kotleciki rybno-ryżowe w sosie pomidorowym, różyczki brokuła.

Kompot śliwkowy.

Ciasto marchewkowe (wyrób własny), kakao na mleku/zupa „nic” na mleku*, jabłko.

Alergeny

1,7

1,3,4,7,9

1,3,7

Poniedziałek

03.11.25

Zacierka na mleku z rodzynkami.

Chleb kukurydziany z twarożkiem.

Jabłko, herbatka z pokrzywy/ woda mineralna.

Zupa fasolki szparagowej.

Spaghetti po bolońsku.

Kompot z aronii.

 

Tosty amerykańskie, kawa na mleku/ budyń mleczny*, gruszka.

Alergeny

1,3,7

1,7,9

7

Wtorek

04.11.25

Płatki jęczmienne na mleku.

Chleb Baltonowski z pastą z pieczonego kurczaka

w ziołach (wyrób własny).

Mandarynka, cytrynada/ woda mineralna*.

Zupa ogórkowa.

Pierogi leniwe z bułką tartą i masełkiem,

surówka z marchwi i jabłka.

Woda mineralna.

Kasza manna na gęsto z musem porzeczkowym, banan.

Alergeny

1,7

1,7,9

1,3,4,7

Środa

05.11.25

Makaron gwiazdeczki na mleku.

Chleb Heros z humusem z fasoli, słupki ogórka świeżego.

Marchew blanszowana, cytrynada/ woda mineralna*.

Barszcz biały z ziemniakami i majerankiem.

Gulasz mięsno-warzywny, kasza bulgur

Kompot wieloowocowy.

Kanapka z pastą jajeczną ze szczypiorkiem, plasterki rzodkiewki, herbata miętowa, jabłko.

Alergeny

1,3,7

1,7,9

1,3,7

Czwartek

06.11.25

Kaszka kukurydziana na mleku.

Chleb Babuni z pastą z awokado i białego sera

(wyrób własny), słupki papryki czerwonej.

Gruszka, herbatka z melisy/ woda mineralna.

Zupa koperkowa.

Potrawka z soczewicy i ryżu z brokułem.

Woda mineralna.

Bułeczka koperta z musem serowym, mleko, banan.

Alergeny

1,7

1,7,9

1,7

Piątek

07.11.25

Płatki owsiane z żurawiną na mleku.

Chleb Jaglany z paprykarzem rybnyo-warzywnym (wyrób własny), ogórek małosolny.

Banan, herbatka z lipy/ woda mineralna.

Zupa krem z dyni.

Kotleciki jajeczne z prażonym słonecznikiem, ziemniaki puree, surówka z rzodkwi białej i jabłka.

Kompot śliwkowy.

Bataty z pieca z dipem czosnkowym na jogurcie naturalnym/Legumina na mleku*,  jabłko.

Alergeny

1,4,7

1,3,9

7

*dot. najmłodszej grupy                                                                                                                                                                                      Zastrzega się zmiany w jadłospisie

Chleb „Babuni” - chleb pszenny na zakwasie z siemieniem lnianym                                                                                                            Chleb „Heros” – chleb pszenno-żytni, z otrębami, siemieniem lnianym, ziarnami słonecznika                                                                                                  Chleb kukurydziany – chleb pszenny, z dodatkiem mąki kukurydzianej i ryżowej, z ziarnami słonecznika                                                                                            Bułka IG – obniżony indeks glikemiczny, 100% pszenny, ze słonecznikiem, siemieniem lnianym, otrębami, pestkami dyni