Jadłospis 12.05.2025 - 23.05.2025.

 Jadłospis

DATA

ŚNIADANIA

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

12.05.25

Owsianka na mleku.

Chleb Babuni z pastą z polędwicy.

 Jabłko, herbatka z lipy/woda mineralna.

Zupa szpinakowa z jajkiem.

Gulasz wołowy z warzywami, kasza gryczana.

Kompot z agrestu.

Bagietka z serem żółtym, mleko.

Alergeny

1,7

1,7,9,3

1,7

Wtorek

13.05.25

Płatki orkiszowe na mleku.

Bułka IG z pastą z ryby i jajka(wyrób własny).

Melon, cytrynada /woda mineralna.

Zupa kalafiorowa.

Racuszki z jabłkami.

Woda mineralna.

Kisiel porzeczkowy,

Chrupki kukurydziane.

Alergeny

1,7,4

1,7,9

1

     Środa

14.05.25

Płatki jaglane na mleku.

Chleb Heros z humusem z fasoli z ziołami (wyrób własny), plasterki ogórka świeżego.

Banan, herbatka owocowa/woda mineralna.

Rosół z makaronem.

Potrawka z kurczaka, ziemniak, szparagi

z wody.

Kompot z aronii.

Chałka z masłem, krem z kaszy kukurydzianej.

Alergeny

1,7,9

1,9

1,7

Czwartek

15.05.25

Zacierka na mleku.

Chleb Baltonowski z twarożkiem, szczypiorkiem i rzodkiewką.

Jabłko, herbatka z pokrzywy/woda mineralna.

Krem z cukinii.

Pulpety rybno-ryżowe w sosie cytrynowym, marchewka z ananasem.

 Woda mineralna.

Kefir owocowy,

biszkopty.

Alergeny

1,7

1,9,4

1,7

Piątek

16.05.25

Kasza manna na mleku.

Chleb Tostowy z pastą jajeczną, paseczki papryki czerwonej.

Gruszka, cytrynada /woda mineralna.

Barszcz czerwony.

Filet z indyka w sosie śmietanowym, ziemniaki, gotowane różyczki brokuła.

Kompot z rabarbaru.

Paluch drożdżowy,

Herbatka/legumina*.

 

Alergeny

1,7,3

1,7,9

1,7

Poniedziałek

19.05.25

Kluski lane na mleku.

Chleb Kukurydziany z wiórkami żółtego sera.

Jabłko, herbatka /woda mineralna.

Zupa wiosenna z zielonym groszkiem.

Kaszotto z mięsem drobiowym                    i warzywami, kasza bulgur.

Kompot z agrestu.

 

Kisiel owocowy,

biszkopty.

Alergeny

1,7

1,7,9

1

Wtorek

20.05.25

Płatki jęczmienne na mleku.

Bułka zwykła z pastą z soczewicy

(wyrób własny).

Banan, cytrynada/woda mineralna.

Zupa pomidorowa z ryżem.

Makaron w sosie truskawkowym.

Woda mineralna.

Chleb Babuni z pastą z zielonego groszku i jajka (wyrób własny),

herbatka.

Alergeny

1,7,9

1,7

1,3

Środa

21.05.25

Kaszka 7 zbóż na mleku.

Chleb Babuni z pastą mięsno-warzywną (wyrób własny), plasterki ogórka świeżego.

Melon, herbatka owocowa/woda mineralna.

Zupa z brukselki.

Pulpety wieprzowe w sosie chrzanowym, ziemniaki, gotowana marchewka z groszkiem.

Kompot ze śliwek.

 

Budyń waniliowy z musem malinowym.

Alergeny

1,7

7,9

7

Czwartek

22.05.25

Makaron na mleku.

Chleb Baltonowski z twarożkiem, szczypiorkiem i rzodkiewką.

Banan, herbatka z mięty/woda mineralna.

Zupa szczawiowa z jajkiem/koperkowa*.

Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-porowym, ziemniaki puree, sałata masłowa z sosem winegret.

Woda mineralna.

Marchew blanszowana,

dip jogurtowo-chrzanowy, herbatka.

Alergeny

1,7

7,3

7

Piątek

23.05.25

Płatki zbożowe na mleku.

Bagietka z jajecznicą, plasterki pomidora.

Gruszka, cytrynada /woda mineralna.

Zupa z fasolki szparagowej.

Ryba po grecku z ryżem.

Kompot z czerwonej porzeczki.

Ciasto wiewiórka,

kawa inka/zupa „nic”*.

Alergeny

1,7

9,4

1,7,3

*dot.najmłodszej grupy                                                                                                      Zastrzega się zmiany w jadłospisie

Chleb „Babuni” - chleb pszennyi na zakwasie z siemieniem lnianym

Chleb „Rodzinny” – chleb pszenno-żytni, z siemieniem lnianym, sezamem, słonecznikiem

Chleb „Heros” – chleb pszenno-żytni, z otrębami, siemieniem lnianym, ziarnami słonecznika

Chleb kukurydziany – chleb pszenny, z dodatkiem mąki kukurydzianej i ryżowej, z ziarnami słonecznika

Bułka IG – obniżony indeks glikemiczny, 100% pszenny, ze słonecznikiem, siemieniem lnianym, otrębami, pestkami dyni