Jadłospis 01.09.2025 - 12.09.2025.

                                                               

                   

DATA

ŚNIADANIA

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

01.09.25

Kaszka owocowa na mleku.

Chleb Babuni z twarożkiem wanilinowym.

Jabłko, herbatka z melisy/ woda mineralna.

Zupa jarzynowa.

Ryż z mięsem i warzywami gotowanymi.

 Kompot śliwkowy.

Kisiel malinowy, herbatniki.

Alergeny

1,7

7,9

1

Wtorek

02.09.25

Owsianka na mleku.

Chleb Kukurydziany z pastą jajeczną

i szczypiorkiem*, plasterki rzodkiewki. Brzoskwinia świeża, woda mineralna.

Zupa z cukinii.

Ziemniaki z koperkiem, pulpeciki drobiowe, mizeria z jogurtem naturalnym/brokuł gotowany*.

Woda mineralna.

Kaszka ryżowa jagodowo-jeżynowa z jabłkiem na mleku, chrupki kukurydziane.

Alergeny

1,3,7

1,3,7,9

7

     Środa

03.09.25

Zacierka na mleku.

Chleb Baltonowski z pastą mięsną*, paseczki papryki czerwonej.

Banan, herbatka miętowa/ woda mineralna.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną/koperkowa*.

Ziemniaki puree, kotleciki jajeczne w sosie musztardowym/potrawka z indyka*, fasolka szparagowa z masełkiem.

Kompot jagodowy.

Bułka z masłem i dżemem, kakao na mleku/kaszka 7 zbóż*.

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,7

Czwartek

04.09.25

Kaszka manna na mleku.

Chleb Jaglany z pastą warzywną* i prażoną dynią.

Arbuz, napój malinowy/ woda mineralna.

Zupa z kalarepki.

Spaghetti po bolońsku z mięsem i świeżymi pomidorami/ziemniaki*,klopsiki mięsne z kalafiorem*.

Woda mineralna.

Budyń wanilinowy z musem truskawkowym, biszkopty.

Alergeny

1,7

1,7,9

1,7

Piątek

05.09.25

Płatki jaglane na mleku.

Chleb Heros z polędwicą*, plasterki pomidora.

Marchew blanszowana, cytrynada/ woda mineralna*.

Zupa cytrynowa/brokułowa* z ryżem.

Pulpeciki z miruny, ziemniaki, marchewka duszona z groszkiem zielonym.

Kompot z czarnej porzeczki.

Tosty amerykańskie, mleko/legumina na mleku*, herbatniki*, banan.

Alergeny

1,7

1,3,4,7,9

1,3,7

Poniedziałek

08.09.25

Kaszka kukurydziana na mleku.

Chleb Babuni z wiórkami żółtego sera.

Jabłko, napój z owoców leśnych/ woda mineralna.

Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami.

Kaszotto z mięsem i warzywami.

Kompot wiśniowy.

 

Zupa „nic” na mleku, chałka rodzynkowa.

Alergeny

1,7

7,9

1,7

Wtorek

09.09.25

Płatki ryżowe na mleku.

Bagietka z pasztetem z kaczki i żurawiny

(wyrób własny).

Brzoskwinia świeża, herbatka z pokrzywy/ woda mineralna.

Zupa marchewkowa z serem feta.

Naleśniki z powidłami śliwkowymi/gulasz z indyka z marchwią, ziemniaki*.

Woda mineralna.

Chleb Toskański z pastą jajeczną i szczypiorkiem, herbatka z cytryną/kasza na mleku*.

Alergeny

1,7

1,3,7,9

1,3,7

Środa

10.09.25

Kluski lane na mleku.

Chleb Heros z pastą z cieciorki*, plasterki ogórka świeżego.

Arbuz, herbatka z melisy/ woda mineralna.

Barszczyk czerwony z ziemniakami.

Risotto z mięsem i groszkiem zielonym.

Kompot śliwkowy.

 

Kisiel owocowy, bułeczka cynamonowa.

Alergeny

1,3,7

7,9

1

Czwartek

11.09.25

Płatki orkiszowe na mleku.

Chleb Kukurydziany z „nutellą” z marchewki (wyrób własny).

Banan, cytrynada/ woda mineralna*.

Zupa krem z kalafiora z grzankami.

Gulasz drobiowy* w białym sosie, ziemniaki puree, różyczki brokuła z wody.

Woda mineralna.

Kaszka manna na gęsto z musem porzeczkowym.

Alergeny

1,7

1,7,9

1,7

Piątek

12.09.25

Owsianka na mleku* z bakaliami.

Chleb Jaglany z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem*, plasterki pomidora.

Gruszka, herbatka rumiankowa/ woda mineralna.

Kapuśniaczek ze słodkiej kapusty z ziemniakami/zupa ziemniaczana*.

Kotleciki rybno-ryżowe w sosie warzywno-pomidorowym.

Kompot z aronii.

Rogaliki drożdżowe z serem i marmoladką/budyń wanilinowy*, herbatka malinowa/chrupki kukurydziane*.

Alergeny

1,3,7

1,3,4,9

1,7

*dot. najmłodszej grupy     

  Zastrzega się zmiany w jadłospisie

Chleb „Babuni” - chleb pszenny na zakwasie z siemieniem lnianym                                                                                                            Chleb „Heros” – chleb pszenno-żytni, z otrębami, siemieniem lnianym, ziarnami słonecznika                                                                                                  Chleb kukurydziany – chleb pszenny, z dodatkiem mąki kukurydzianej i ryżowej, z ziarnami słonecznika                                                                    

                        Bułka IG – obniżony indeks glikemiczny, 100% pszenny, ze słonecznikiem, siemieniem lnianym, otrębami, pestkami dyni