7 produktów polecanych na sezon grypowy.

7 produktów polecanych na sezon grypowy

Szanowni Rodzice,

istnieje wiele naturalnych sposobów, które pomagają chronić przed wirusami i infekcjami bakteryjnymi. Dodanie do diety żywności wzmacniającej odporność jest jedną z nich. Oto siedem zdrowych produktów spożywczych polecanych na sezon grypowy:

  1. Produkty bogate w witaminę C – witamina C jest silnym przeciwutleniaczem znanym z korzystnego wpływu na zdrowie w przypadku chorób zakaźnych. Badania wykazały, że regularne przyjmowanie witaminy C może pomóc skrócić czas trwania objawów przeziębienia. Do produktów bogatych w witaminę C należą: kiwi, czerwona papryka, dynia piżmowa, bataty, brokuły, cytrusy.
  2. Rosół z kury – jeśli Twoja babcia gotowała rosół, gdy byłeś chory jako dziecko, to miała rację. Rosół z kury (wywar kostny) znakomicie przyspiesza leczenie dzięki bogactwu minerałów i aminokwasów, które zawiera.
  3. Żywność fermentowana – produkty fermentowane, takie jak kefir, kimchi, pikle i kapusta kiszona pomagają zasiedlić jelita korzystnymi bakteriami i wzmocnić odporność.
  4. Ocet jabłkowy – dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybicznym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym, ocet pomaga wzmocnić funkcje odpornościowe i wspiera organizm w walce ze stanem zapalnym.
  5. Czosnek – czosnek jest silnym środkiem przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Najlepiej spożywać go na surowo i zmiażdżyć przed jedzeniem.
  6. Zielone warzywa – ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż, szpinak, kapusta warzywna i boćwina, zawierają silne przeciwutleniacze, flawonoidy, karotenoidy i witaminę C – wszystkie te substancje chronią przed infekcjami. Najlepiej spożywać tylko ekologiczne, lokalnie uprawiane sezonowe warzywa w stanie surowym. Dodawanie ich do koktajli dla dzieci jest dobrym sposobem na włączenie do diety.
  7. Niepasteryzowane, ekologiczne mleko – ten rodzaj mleka zawiera pożyteczne bakterie i tłuszcze, które wzmacniają układ odpornościowy. To także dobre źródło witaminy A i cynku. Najlepiej unikać pasteryzowanych produktów mlecznych, ponieważ mogą one powodować problemy z układem oddechowym, takie jak nawracające przeziębienia, przekrwienie i zapalenie oskrzeli.

Czego nie jeść w trakcie choroby?

Kiedy chorujesz Ty lub Twoje dzieci, unikaj spożywania cukru, tłustych potraw i przetworzonej żywności. Cukier nie jest wskazany nawet ten, który jest w soku owocowym lub w produktach zbożowych. Z jednej strony organizm potrzebuje energii, aby zwalczyć chorobę, z drugiej te produkty spowalniają i utrudniają zwalczanie infekcji.